3 Aralık 2015 Perşembe

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ



Bugün Dünya Engelliler günü. 

Siz hiç bir engellinin yerine koydunuz mu kendinizi? Öyle uzun süreli değil, üç-beş dakikalığına. Mesela yüzlerce basamaklı bir merdivenin tam önündesiniz.  Ve desteksiz yürüyemiyorsunuz, ne yapardınız..? 

Aşağıdaki güya engelli rampasını tekerlekli sandalyesindeki bir engelli nasıl geçer sizce..?



( Bu arada; bu fotoğrafı geçen sene çekmiştim. Neyse ki bu sene düzeltildi. )

Gözleriniz görmüyor ve evinizden çıkmak, bir yere gitmek zorundasınız ... Onu bırakın yolun karşısındaki büfeden bir ekmek alacaksınız sadece. Ne yapardınız..? 

Aşağıdaki fotoğraftaki gibi yolun yarısında bitivermişse bir de sarı görme özürlü işareti...




Hem bedensel ve hem de zihinsel engeli bir arada olanlar var bir de. Tamamen ailesine bağımlı yaşayanlar... Tüm aile engelli bir yaşama mahkumdur bu durumda. Bütün ömürleri boyunca.

Siz hiç bir annenin "Allah'ım yavrumu benden önce al yanına..." diye dua ettiğini duydunuz mu..? Engelli annesi her gün böyle dua eder. Kötü anne olduğundan değil,  kendisi öldükten sonra bile yavrusunun geleceğini düşündüğü için...

Çok mu şanslıyız, sağlıklıyız diye..? 

Biliyor musunuz ki; tek bir basamak vardır engelli bir yaşamla aramızda. 

Trafiğin vızır vızır aktığı yola bir adımda ineriz kaldırımdan. Tek bir yanlış adım hayatımızı zindana çevirebilir...

Engelliler; doğuştan ya da sonradan organ kaybına uğradığı ya da herhangi bir organı görevini yapamadığı için bedensel, ruhsal, zihinsel özelliklerinde fonksiyon kaybı yaşayan insanlardır. Toplumdan soyutlanmamaları için engellilere karşı bakış açımızı, tutum ve davranışlarımızı değiştirmemiz gerekir. Onlar için yaşama tutunmak zaten oldukça zorken engelleri nedeniyle; kör, sağır, topal, kambur, cüce, deli vs. gibi aşağılık yaftalamalarla hassas  yüreklerini incitmek yerine, dostça, anlayışla, sevgiyle...Ama eşit (aşırı ayrımcı ilgi göstermeden. Ki; bu onlara engellerini hatırlatacaktır.) ve bilinçli davranışlarla yaşamlarını bir parça kolaylaştırmak adına el uzatmalıyız.

Yönetenlerce engellilerin yaşamlarına engeller koymak yerine, onları topluma kazandırmak için kesin, etkili, yaptırım gücü yüksek önlemler alınmalı. Ve temel insani hizmetlerden faydalanmalarında fırsat eşitliği sağlanmalıdır.


n y tartaç



10 yorum:

Nuray dedi ki...

Hepimiz birer engelli adayıyız aslında ,ne güzel dile getirmişsin :))

Handan dedi ki...

Bebek arabasıyla giderken en çok anlamıştım hayatın tekerlekli iskemleler için ne zor olduğunu. Ne çok zorluklar yaşıyorlar bizim aklımızın ucuna bile gelmeyen...

Makbule Abalı dedi ki...

Keşke toplumda herkes aynı hassasiyeti ve titizliği gösterebilse...
Empati kurulabilse.

bücürükveben dedi ki...

Ençok annenin engelli evladı için ettiği duaya kahroluyorum, içim buruluyor..:((hakikaten ne kadar kötü...Allah kimseyi engelli yapmasın, saray yapacak parayla neler yapılırdı engelliler için....:(((

Eline sağlık canım.
Sevgilerimle...

Çınar dedi ki...

DİKTİM DİKTİM GİYDİM, aynen, hepimiz engelli adayıyız yarın ne olacığnı bilemeyiz. Biraz empati...

Sevgiler

Çınar dedi ki...

Handan, evet biz bile hayata tutunabilmek için bunca uğraş veriyorsak, engellilerin neler yaşadıklarını düşünemeyiz bile.

Sevgiler

Çınar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Çınar dedi ki...

Makbule Abalı, ahh keşke... Toplumun eğitilmesiyle oluşacaktır sanırım engelliye bakış açısındaki değişim. Ve devletin güçlü yaptırımlarla engellilerin sosyal hayata, iş hayatına katılımlarını sağlaması, yaşamlarını kolaylaştırması gerekir.

Sevgiler

Hüseyin Güzel dedi ki...

Beyinler engelli olmasın yeter.

Çınar dedi ki...

Hüseyin Güzel, 'sağlıklı' görünen beyin engelliler olmasın yeter.

Sevgiler