8 Nisan 2015 Çarşamba

HANGİ ENFLASYON...






Emeklilere yılda iki kez % 3 cük (hatta %2.8) zam yapıldı ya...  Hamdolsun. Ortalama 20 tl. gibi birşey ediyor maaşa yansıması. Bozdur bozdur harca, artanını kafelerde, lokantalarda bahşiş ver, daha da bitiremezsen saç etrafa toplasın garibanlar hayrınıza. 

Dediler zahir. 


Bir de şey vardı hani... Yıllık enflasyon farkı yansıtılacaktı Bağkur ve SSK emeklilerinin maaşına. Maaşlar enflasyonun altında kalmasın, emekliler de onun altında kalıp ezilmesinler zavallıcıklar diye. Ben mi yanlış hatırlıyorum bilmem ki. Malum yaşlılık :P Ya da fark maaşıma yansıtılıyor ama farkına varmıyorum.


Çarşıda, pazarda, sokakta, benzinde, ulaşımda benim gördüğüm tüketici fiyatına yansıyan enflasyon oranı açıklanandan oldukça yüksek. Eğer bu fark  maaşıma yansıtılmış olsaydı fark ederdim sanki. 

Birkaç somut örnekle emeklinin kesesine yansıyan enflasyona bir göz atalım isterseniz.


Şöyle ki;


Daha geçen sene kg mı 1 tl olan patates bu sene 4. 99 tl. Bildiğiniz patates. Mango, pepino, pomelo (ağaç kavunu), Santa Domingo Şeftalisi falan değil. Patates. Hani annelerimiz daha birkaç yıl önce koca koca torbalarla alırdı. Kışın elimizin altında olsun, kış kıyamette başka sebze bulamazsak bunu yeriz bol bol derlerdi ya... Hah! o işte. Şimdilerde yok öyle bol bol patates yemek. Eğer çoluğun çocuğun çok canı istemişse alırsın 3-4 tane orta boy patates incecikten soyarsın kabuğunu... diyeceğim ama bence öyle müsriflik yapmayın yazıktır günahtır. Alın bulaşık süngerini elinize sıkı sıkıya yıkayın patateslerin kabuklarını öylece doğrayıp pişirin ki zerresi ziyan olmasın.


Soğan olmuş 2.99 tl. Allah'ın soğanı. "Hiçbir şey olmazsa kırarız bir baş soğan, ekmeğimize katık ederiz" denirdi ya... O biraz zor işte. Sanki altın mübarek. Nereye kırıveriyorsun bol keseden. Alacaksın soğanı, zarını ziyan etmeden doğrayacaksın yemeğe. Tamamını mı? Hayır tabii ki. Yarısını yemeğe doğradıysan yarısını bir güzel sarıp sarmalayacak saklayacaksın daha sonraki yemekte kullanmak üzere.


İspanak, kereviz, havuç, karnabahar gibi diğer mevsim sebze meyvelerindeki nazı edayı bir görseniz pazarda manavda, sanırsınız padişah soyundan gelmeler. 

Hele bakliyatı hiç sormayın. Onlar çoktaan kendilerini nimetten saymışlar. Saydırmışlar da doğrusu. Kırıtıp duruyorlar tezgahlarda. 

Yani lakırdının özü, uzun lafın kısası; emekliler, ele gelir, dişe dokunur zam istiyorlar saygıdeğer beyler. Öyle başka ülkelerin emeklileri gibi yurt dışında tatil yapmayı falan geçtiler. Karınları doysun istiyorlar...



n y tartaç

2 yorum:

Fidan Dinç dedi ki...

Sivri biberi unutmuşsunuz 8 lira:)) Allah'ın sivri biberi işte. Valla ne zamandır almıyorum elim gitmiyor, hasret kaldım:) Bu arada milletvekili emekli maaşlarına da 740 lira zamn yapıldı. Yazık bir tek vatandaşın değeri yok bu ülkede.

Çınar dedi ki...

Söz Sanatı , :)) Sivri biber, domates, salatalık, erik vs den özellikle bahsetmedim. Sonuçta yaz sebze meyvesi bunlar, fiyatlarının yüksek olması normal diye düşünülebilir. Oysa tam da mevsimi olan, mesela kıvırcık bile 2.50 tl. Açıklanan enflasyon oranı ise gerçekten komik. Belki bunun bir nedeni de ücretli ve emekli maaşlarını düşük tutmak olabilir. Vekillere 740 tl. zam yaparken yüreklerinde minicik bir sızlama bile hissetmiyor olmalarıysa, vicdansızlıkta sınır tanımazlıklarının göstergesi olsa gerek :(

Sevgiler