19 Ocak 2010 Salı

Yağ Artık Kar

 

 

 

 

Yagan_hareketli_kar_resimleri

 

 

 

Hani şöyle nazlı nazlı salınarak arada bir, bir kar tanesi süzülür gökte. Süzülür, sağa sola salınır,karar değiştirir, vazgeçer düşmekten yere, tekrar yükselir takılır kalır orda bir yerde bazen.  ”Düşsem de mi erisem, yoksa burda mı yok olsam” gibi bir karasızlıktan sonra tekrar bir tüy gibi hafif, kelebek kanadı kadar narin, sallanarak düşer toprağa, o anda da erir gider ya. İşte o kadarcık bile kar yağmadı bu kış buralara. Yüksek semtlere yağmış biraz da biz hiç görmedik.

 

Ne çok özlettin kendini kar,ne çok beklettin.  Gerçi bize güven olmaz.  Daha on dakika yağsan yıkarız ortalığı “beyaz kabus, hayat felce uğradı, ne zaman kalkacak bu kar” diye.  Oysa doğuda yılın altı ayı kar altında olan, yolları kapanan insanların ‘gıkı’ çıkmaz…

 

Hani o lapa lapa kar yağarken çıkardım ya dışarı.  Açardım  ellerimi kollarımı iki yana kocaman ,yüzümü kaldırır gökyüzüne, saçlarıma ellerime kirpiklerime düşüşünü hissederdim gözlerimi kapatıp.  Bağırırdı içerden Annem de hani morarmış sinirden “ içeri gel artık donacaksın. Sana söylüyorum duymuyor musun, Allah’ım bu nasıl kız çocuğu?” diye.  Duymazdım, duyardım da o anın sihri bozulmasın diye duymamazlıktan gelirdim. Sonra yarı donmuş, sobanın başına gelip ellerimi ayaklarımı ıstmaya çalışırken, uyuşurlardı hissetmezdim bir süre.

 

Şimdi de yağsa;  çıksam dışarı dolaşsam bata çıka,zikzaklar çizsem her bir karışa,dokunulmamış yerlerde ayak izlerimi bırakarak.

 

Gökte bulut, yerde kar olsa bembeyaz, sonra güneş açsa, dereler nehirlerle çağlasa kar.  Tüm pislikleri toplasa yeryüzünden, hatta beyinlerde yüreklerde biriken isi pası de yıkasa, alsa götürse giderken okyanusa.  Boğulsa tüm kötülükler orda. Pırıl pırıl bir dünya bıraksa ardında…

 

Bak!  Yağdın yağdın şubat ta bitti mi,hükmün kalmaz.  Ben başka hayallerin peşine düşmüş olurum artık.  Çiçekler açmıştır mesela dallarda, kar gibi değil ama patlamış mısır  gibi bembeyaz.  Çiçeklerde böcekler kelebekler arılar çoktan düşmüştür rızıklarının peşine…  Yemyeşil kırlarda bebeler oynar çığlık çığlığa. Tepede koyunlar, ardında kuzular, yine bembeyaz.  Oturmuş bir taşa çoban, kavalıyla ‘karakoyun’ ezgizini çalar mesela  yanık yanık…

36 yorum:

ramazan dedi ki...

atalarımız kar için,kar berekettir,kar hastalıkları yok eder,mikropları öldürür dermiş.şimdikiler sizin de dediğiniz gibi"beyaz kabus"demiyorlar mı,çok üzülüyorum.ağızlarına çarpmak geliyor içimden.
bu yıl kar'ı çok bekledik gerçekten.elinize sağlık.

ELİF dedi ki...

Bu kadar mı güzel anlatılır...

Nazlı dedi ki...

kışı hiç sevmeyen ben bile..
kar bekler oldum:)

sevgiler sevgili çınar..

mutfakcini dedi ki...

Dileğin oldu,ama kar bize yağdı :)Okullar tatil.Her yer bembeyazzz,lapa lapa öyle güzel yağıyor ki..Öyle de güzel yazmışsın ki,pencereden dışarıya bakıp bakıp okumak çok keyifliydi..Yüreğine sağlık..

Çınar dedi ki...

Ramazan bey; evet, çok kar yağınca,hastalıkları mikropları öldürür, bir de toprak daha bereketli olur derlerdi. Şimdi kabus oldu hem de bir parmak yağınca.

Sevgiler

Çınar dedi ki...

ELİF; teşekkürler canım:)

Sevgiler sana ve minişe

Çınar dedi ki...

Nazlı; ayy ay ay:)) değiştirmişsin ismini. Çok güzel olmuş canım.

Sevgiler

Çınar dedi ki...

EBRULİ'm; ne güzell.Doya doya seyret,yetmez, çık dışarı dolaş tertemiz beyazlığın üstünde. Bir de benim için yat karların üstüne resmini çıkart( Çocukken yapardık):))

Sevgiler canım

aysegul dedi ki...

Evet evet çok güzel yagıyo buraya Çınar ablacım.Darısı sizin basınıza
Gece kardan adam yapacağım :)

Öpüyorum..Sevgilerrr

Zeugma dedi ki...

Bu sabah 1 saat kadar yağdı burada. Ama şu an eser bile yok :(
Ne güzel resim koymuşsun öyle Çınarcığım, insanın içi gidiyor..

Ve bu kadar mı güzel anlatılır,kutlarım seni ..
Bir de tehdit etmişsin ki artık yağmazsa kendi bilir :)
Ayrıca Çeşme'de dallar çiçek açmış bile, haberin olsun :)

Sevgilerimle...

Çınar dedi ki...

ayşegül'm; ah ne güzell, Söyle bize de gelsin:))

Sevgiler canım benim

Çınar dedi ki...

Zeugma'm; Bazı semtlerde yağıyormuş tek tük şu an ama henüz bize uğramadı:))

Kendi bilir valla, biz onu ne çok beklediğimizi yazdık di mi:)))

Gerçekten mi çiçekler açmış Çeşme'de? Oraya mı gitsek acaba kış yaşamadık hiç olmazsa, ilk yaz yaşayalım mis gibi:)))

Sevgiler canım benim

aslan dedi ki...

Eski karlı günleri özlediğimiz
gerçek.Gönlünüze sağlık.
Dostlukla..

Zeugma dedi ki...

Evet Çınarcığım, açmış..
Benim blogdaki kar yazıma Bilge Hanım yazmış..
''Kısa bir süre sonra mevsimsiz çiçek açacak ağaçlar, eminim..'' demiştim yazının sonunda..
Açmış bile :(

Çınar dedi ki...

Aslan bey, Özledik gerçekten. Hiç kar yağmadan geçecek gibi görünüyor kış.

Sevgiler

Çınar dedi ki...

Zeugma'm; senin de yazının sonunda söylediğin gibi, Yaşanacak halini bırakmadık dünyanın:((

Ben de geçen sene kışın leylak açtığını görmüştüm. Normal boyutlarda değildi tabii minicikti ama mevsimsiz açmıştı:((

Sevgiler canım

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Çınarcım
Canım benim bende severim sevmesine de!
Başladı burada bugün yağıyor ama sizin oralara yağmasın lütfen.
Tekel işçileri zaten beni yeteri kadar bitirdi birde kar altında kalmasınlar, çünkü niyetleri çok ciddi,sıcak evlerine gitmiyorlar.Soğuk, gece, açlık, kuru ekmekleri için mücaadeledeler.
Kendim burada ama yüreğim onlarla. Sesefil derler ya öyle yaşıyorlar 35 gündür birde karda kalmasınlar.
Sevgimle canım...

Çınar dedi ki...

Nur'cum; canım benim, hiç aklıma getirmemişim,camdan kar seyretme keyfine özlemimden, tekel işçilerinin 35 gündür yağmurda ayazda aç, verdikleri mücadeleyi. Oysa gönlüm onlarla. Toplumun büyük kesimi sessizliğe bürünmüşken korkudan, onların verdiği emek ve ekmek direnişini üzülerek bir o kadar da hayranlıkla gururla yürekten destekliyorum ben de.

Sevgiler canım benim

sürüden ayrılan koyun dedi ki...

aynen böyle dizime kadar kar görmek istiyorum. eskisi gibi bir kaç manyak bulup kara işeyerek adımı yazmak istiyorum.

sünter dedi ki...

Ah be kar ne kadar da özlenilesi bir seymissin sen.
Ben daha bu gün sana "yeter artiiik dondurdun bizi " diye sitem ederken hicte düsünmemisim bu güzel tarafini.Halbuki bir aydir bembeyaz bir dünyaya aciyorum gözlerimi sayende. Eh biraz da sicak olsan bu kadar sikayet etmezdim. Hatta cok da severdim seni.Bu yaziyi okuyunca utandim sana dediklerimden.

bak simdi sevgili Cinarcim bu yaziyi okuyunca kendimi bi suclu hissettim ki sorma. Ben artik sikayet etmicem.Her sabah kar kürümekten, arabanin camlarini kazimaktan, iki dakka yan komsuya gecmek icin 5 dakka giyinmekten,azicik gezelim desem -5 derecede birak disini, icinin bile tüm organlarini buz parcasi gibi hissetmekten, evde otururken battaniye sicak su torbasi ile sarmas dolas yasamaktan hic mi hiiiic sikayet etmicem:)) öyle güzel yazmissin ki bütün bunlari sevesim geldi bir an:)

Öpüyorum canim

sufi dedi ki...

Çınarcım;
Birzamanlar:İncitmek istemezmiş gibi ayak değmemiş beyazlıklarda adım atışlarımız ve o sesin dayanılmaz melodisi; "beyaz" mutluluktur dedirtirdi bize.

Ya şimdi? bir yanımız yağsın isterken öbür yanımızın boynu bükük "sen bilirsin, yağ ama çok üşütme sokaklardaki yoksulumuzu işçimizi" demekten de vazgeçmiyor işte.Sevgilerimle.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Çınar'cığım
gerçektende ; gözlerdeki, yürekteki, beyindeki,iktidardaki kiri isi , pasıda alır gider mi ?
:)
ben senin yağdırdığın kara hayran oldummm.

bilge dedi ki...

yıllar oldu karın yağışını seyretmeyeli ne kadar büyük bir eksiklik benim için bir bilseniz nasıl özledim sanki evimin bahcesinde küçük kız çocuğu ben oldum bağıranda annemdi eve gel donacaksın diyen ağlattın beni özledim annemi özledim karın yağışını gitsemmi acaba baba ma konyaya ..dostlukla sevgiler..

Çınar dedi ki...

sürüden ayrılan koyun; hoşgeldiniz. kar görmeyi bazılarımız çok özlemişken yorumlarda gördüm ki, kar görmekten bıkıp usanmış insanlar da var. Bu tarafından bakmamıştım konuya.

Sevgiler

Çınar dedi ki...

sünter; eh, bir ay kalırsa yerde, şikayet etmekte çok haklı olursun canım benim:)) Onun artık keyfi mi kalır yerde durmaktan sertleşmiştir ve kirlidir. Bir de bunu her sabah temizlemeyi düşününce... :)))

En güzeli lapa lapa yağsın, hava da yumuşacık olsun, bir hafta kalıp erisin:))

Senin yerinde olmak istemezdim:))))

Öptüm canım sevgiler

Çınar dedi ki...

sufi; 'kırt kırt' bir ses çıkar değil mi o ayak basmamış kar üstünde yürürken.

Evet canım 'kar yağsa' derken dışardaki evsizleri, 38 gündür emeğinin ekmeğinin peşinde hak arayışındaki tekel işçilerimizi düşünememiştim. Oysa bu haklı direnişlerinde sonuna kadar onlarlayım. Ama karın da yağması gerekir hastalıkları mikropları kırması daha verimli bir yaz olması için.En iyisi yağsın ama hava yumuşak olsun:)

Sevgiler canım

Çınar dedi ki...

birdutmasali'm; Teşekkürler canım benim.
Ahh keşke canım keşke alsa götürse, tüm isi pası da biraz rahatlasak artık:)

Sevgiler

Çınar dedi ki...

bilge; ben de Anneciğimi çook özledim keşke yine azarlasa yine kızsa bana ama ne mümkün,artık o yok. Babacığım o da yok:(((((

Hiç erteleme Bilge'cim,hemen git Babana. Sarıl boynuna, doya doya özlemini haykır. Lütfen...

Sevgiler canım

Özgür dedi ki...

Biz hiç görmüyoruz. Antalya'lılar hep mahrum kalıyor kardan. Hatta genişletelim Akdeniz veletleri hiç kar görmüyor. :))

Saygılar..

Çınar dedi ki...

mr_lonely; son birkaç senedir burası da, kışlar ılık ve yağışlı neredeyse akdeniz iklimi. Yalnız arada bir kuru soğuk ayazı var o kadar.

Kar yağınca haber vereyim gel. Bizim oğlanlarla kartopu oynarsınız:)))

Sevgiler canım

Fatma FINDIK dedi ki...

İc açan, harika bir resim secmissiniz ve onu kelimelerinizle daha da büyülü hale getirmissiniz. Yazdıklarınızın hepsini okuyamadım henüz, biraz vaktimi alabilir.Ama okuduklarım diyor ki; keyifli bir yolculuk yapmaya başladın Fatma:)
Yüreğinize sağlık..
Saygılar.

Çınar dedi ki...

fatmafındık; çok teşekkürler. Umarım yanıltmam seni, okudukça yazılarımı.

Sevgiler canım

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Yüreğinize sağlık kelimelerin büyüsünü sunmuşsunuz.
Sevgilerle...

Çınar dedi ki...

SeViL ( DenizFeneri ); Hoşgeldiniz, beğendiğinize sevindim. Çok teşekkür ederim.

Sevgiler

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Evet artık yağsa fena olmayacak.

Saygılarımla,

Çınar dedi ki...

JİVAGO;bugün yağdı biraz kar:)

Sevgiler