23 Aralık 2009 Çarşamba

KUBİLAY _ DEVRİM ŞEHİDİ _

Adı:  Mustafa Fehmi Kubilay.

 

 

1906 doğumlu. Kubilay bir öğretmen. Cumhuriyet öğretmeni. 1930 yılında İzmir'in Menemen İlçesi'nde askerlik görevini yapıyor. O sırada 24 yaşında.

 

 

Menemen’de  23 Aralık 1930’da  patlak veren Cumhuriyet karşıtı olayda yedek subaylığını yapmakta olan öğretmen Kubilay şeriat isteyenler tarafından öldürüldü.

Olayın elebaşısı mehdi olduğunu iddia eden Giritli Mehmet (Derviş Mehmet) adında Nakşibendi tarikatına bağlı biriydi.

 

7 Aralıkta 6 müridiyle (Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan) Manisa’dan yola çıkan Derviş Mehmet, 23 Aralık sabahı, gün doğarken Menemen’e girdi.  Belediye Meydanında çevresine topladığı yaklaşık yüz kişiyle zikrederek şeriat ilan etmeye kalkıştı. Meydandaki kalabalığın bir bölümü çağrısına uymuş, bir bölümü ise seyirci kalmayı yeğlemişti. Silahlı olan asiler bir müfrezenin başında olaya müdahale eden yedek subay Asteğmen Kubilay’ı hemen ardından da Hasan ve Şevki adındaki iki mahalle bekçisini öldürdüler.

 

 

Olay, arkadan yetişen askeri birlikler tarafından şiddetle bastırıldı. Bu arada Derviş Mehmet de vuruldu. Kaçanlar yakalandı, ilişkisi olanlar hakkında hemen kovuşturma başlatıldı.

 

"Kubilay Olayı", Cumhuriyet tarihinin, 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu, ikinci en önemli olaydır. Menemen olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi. Kubilay "devrim şehidi" olarak simgeleşti.

 

 

O ve tüm şehitlerimiz nurlarda yatsınlar…

 

 

 

image

 

 

                                            Olayların meydana geldiği alan...    
                                            (Cumhuriyet Gazetesi 17 Ocak 1931)

7 yorum:

nalan dedi ki...

belleklerden silindi :(
özenle hazmettire hazmettire...

Çınar dedi ki...

nalan; Taşı bile hazmetti bu bünye,daha ne kadar dayanacak acaba?:((

Sevgiler canım

aysegul dedi ki...

Devrim şehidimizi hatrlattığın için çok tesekkür ederim Çınar
ablacığım.Cumhriyet Kubilay'ının
önünde saygile eğiliyorum.

Sevgilerrr

aysema dedi ki...

Derviş Mehmet'in torunları hala aynı rüyayı görüyor ne yazık ki... Cumhuriyeti ve kazanımlarımızı hazmademediler bir türlü.

Kubilay'ı saygıyla anıyoruz. Sevgilerimle...

Çınar dedi ki...

ayşegül;ben teşekkür ederim canım benim

sevgiler

Çınar dedi ki...

aysema; evet canım, ne yazık ki hala hazmedemediler cumhuriyeti ve kazanımlarını. Hatta bize hazmettirmeye uğraşıyorlar bir çok şeyi:(

Sevgiler

Özgür dedi ki...

Eğer hala bu ülkeyi bölmek için uğraşıpta bunu beceremiyorlarsa, böyle değerli insanların sayesindedir. Tarihimiz sayesinde...

Nur içinde yatsın...