11 Eylül 2009 Cuma

BİZE NELER OLUYOR???

 

 

Çanakkale’ye gittik oğlumun kesin kaydı için.Selde…

 

Nasıl birşeydir bilmiyordum önceden. Duyuyorduk sadece sele kapılmış selde kaybolmuş insanların  haberlerini. Neler hisseder ki insan kendini azgın suların ortasında buluverince?  LEYLAK DALI arkadaşım yazmış “sele kapılan anlar sele kapılanın halinden”diye.Doğru söylemiş, çok doğru.

 

Bandırma’ya yaklaşmıştık,Uyumuşum. O ara, eşimin sesiyle, panikle uyandım “Bu ne biçim yağmur? Hiçbir şey göremiyorum” diyordu. Daha önce hiç bu denli şiddetli bir yağmur görmemiştim. Karadeniz’den gelirken bir kez çok şiddetli bir yağmura tutulmuştuk. Silecekler yetişmiyor ve yol görünmüyordu yağmurdan. O da çok zor bir yolculuktu ama bu seferki daha farklıydı. Göz gözü görmüyordu. Araba farları bile seçilmiyordu nerdeyse. İnanılmaz şiddetle yağıyordu yağmur, üstelik çamur yağar gibiydi. Bir yerde mola verelim dedik ama TV den yağmurun devam edeceğini duymuştuk.Daha da şiddetlenebilirdi,  ayrıca trafik tıkanmıştı. Süratle ne yapabiliriz diye düşündük ve devam etmeye karar verdik. Bu arada karşı istikametteki yol tamamen yok olmuş,sular altında kalmıştı. Trafik tek şerit gidiş tek şerit geliş olarak devam ediyordu yavaş yavaş.Artık yolun diğer tarafından taşan sel ortadaki yüksek refüjü aşmış bizim tarafa taşıp hızla bu yolu da kaplamıştı.Araba, ortasındaki siyah şeride kadar suyun içindeydi.Bizden çıt çıkmıyordu babamızın dikkatini dağıtmamak ya da moralini bozmamak için. Önümüzde giden kamyona iyice yaklaştık çok tehlikeli bir biçimde.Onun yardığı sulardan gidiyorduk.Arabamız   düz gitmekte zorlanıyor karşıdan gelen arabalara doğru kayıyordu.

 

Nasıl olup ta  o yolu kazasız belasız atlattığımızı bilmiyorum. Daha sonra kendimize gelebilmek için mola verdiğimizde hala inanamıyorduk oradan kurtulmuş olduğumuza çünkü selin geldiği tarafta küçük arabaların yanısıra bir tır ve bir kamyon nerdeyse yan yatmış olarak suların ortasında kalmıştı.Ani bir kararla yola devam etmeye karar vermiştik. Sonu çok kötü olabilirdi.

 

Biz ucuz atlatmıştık ta…

 

Haberleri takip edemedim sadece kaldığımız odada, TV de, İstanbul’da sel baskınından bahsediyordu.30 dan fazla insanımızı kaybettiğimizi ve hasarı daha sonra öğrendim.

 

Siirt Eruh’ta 5,Çukurca’da 2 askerimizi kaybettik bir de ne acı ki.Biz açılıp saçılırken…Açtık sonuna kadar bağrımızı ve kollarımızı  pkk rahat hançerlesin diye.

 

Detaya girmiyorum. Şöyle bir  blogları dolaşayım dedim ve hemen hemen her arkadaşımın bu konuları ele alıp  duyarlılıkla yazdıklarını gördüm. Söylenecek her şeyi söylemişler…

 

Benim merak ettiğim… Ne merakı? Kahrolduğum hatta öfkeden çıldırdığım şey, tüm bunlar yaşanırken, gencecik 7 ana kuzusu, yan gelip yatmak yerine can verip yatarken kara toprağa, hem de bizim için, bizim ülkemizi savunmak için…

 

Ülkede bir sel felaketi olmuş ve onlarca can bu selde yok olmuşken…

 

Hani biz öyle bir ulustuk ki, Komşusunun cenazesi varken düğün yapmayı kendine yakıştırmaz iptal ederdik.

 

Komşumuz açsa, bir tas çorbamız boğazımızdan geçmez.Yarısını onunla paylaşırdık.

 

Hani yüksek sesle kahkaha bile atmazdık,arkadaşımızın sorunu var, zoruna gider diye.

 

Yeni giyisilerimizi giyerken ya onda yoksa diye üzülürdük.

 

Biz ne kadar kazancımız olduğunu bile söyleyemezdik,komşunun durumu iyi değilse.

 

BİZE NELER OLUYOR ARKADAŞLAR???

 

Biz ne zaman bu hale geldik? Bu kadar duyarsız,bu kadar acımasız.Biz ne zaman bu kadar vurdumduymaz olduk.

 

Yoldan yeni geldik çok yoruldum hemen yatıp dinlenmek istedim ama haberleri takip edemedim bir bakayım son durum nedir? Dedim.

 

Haber göremedim,şehitlerimizle ilgili ve sel felaketiyle…

 

Ne mi gördüm? Diziler devam her zamanki gibi.

 

Bir de;Star’da İbrahim Tatlıses ve Konuğu. Türkücü bayanın adını bilmiyorum ama vur patlasın çal oynasın alkışlar tempolarla kürtçe bir türkü söylüyordu.Kürtlerle ve Kürtçeyle asla hiçbir sorunum olamaz.

 

 

Ama bu vurdumduymazlık bu aymazlık bu terbiyesizlik… Böyle bir günde neyi kutluyoruz???

26 yorum:

sünter dedi ki...

canim cinarcim,
tekrardan büyük gecmis olsun.Inanirmisin ibrahim tatlisese bu aksam reklam arasi zaplarken bir kac saniye denk geldigimde ayni seyleri düsündüm bende.Tam sirasidir millet kan aglarken,hangi zihniyet bu programi yayinlatiyor acaba?hic mi hisleri kalmadi.Bu kadarini hic sevmedigim o türkücü bile istemez sanirim.
Sevgiler.

Asuman Yelen dedi ki...

Sevgili Çınar,
Önce, büyük geçmiş olsun ve hoşgeldin. Ben okurken yüreğim ağzıma geldi.Allah sizleri gerçekten korumuş.
Tatlıses'e haksızlık ediyorsun.Şarkılara türkülere ve belki de dansöze başlamadan önce seyircilerini bir dakika saygı duruşuna davet etti. :))
Şaka bir yana bu ikiyüzlülüğe tahammül edemediğim için kapattım.
Sırayla bu soruyu bir vesile ile her birimiz sorup duruyoruz.Öfkemizi büyük harflerle perçinliyoruz. Ama ne şehitler bitiyor, ne olanlar engellenebiliyor. Sessiz isyankar bir azınlık olarak galiba başka da bir şey gelmiyor elden.Sadece sırayla YETEERRR diye bağırmaktan başka.Maalesef.
Sevgiler hayatım...

Kubilay Kızıldenizli dedi ki...

Çınar Hanım,

Şaşılacak bir şey yok ki!
İnsanlar doğarken "iyi ve güzel" karakterlerle doğarlar ve tek amaçları beslenmek, büyümek ve korunmaktır.
Daha sonra ne oluyorsa oluyor.
Mesele yeni doğan bebenin hangi sistemde yetiştiği ve hangi sistemin gereksinim duyduğu "insan tipi" için yetiştirildiğidir.
İçinde yaşadığımız sistem bu güzel ulusu öyle bir hale getirdi ki inanın şaşılacak bir şey yok.
Bu insan "tüketmeye", arkadaşını satmaya, yerde 7 kadaın işçi canını henüz kaybetmiş ve hala bedenleri sıcakken 20 metre ötede "yağma" yapabilmeyi "normal" sayan bir insandır artık.
Yeryüzünden kapitalizmi ve benzerlerini kaldırmadan "paylaşmacışığı veyardımlaşmayı erdem sanan insanı bulamayacağız.
Sizin ve benim gibiler ise nesli tükenen canlı türleri gibi gün be gün kaybolacaklar.
Maalesef!

Leylak Dalı dedi ki...

Çınar, hoşgeldin canım ve geçmiş olsun. Allah korumuş, ucuz atlatmışsınız neyse ki. Oğlun için de Allah kavuştursun, herşey gönlüne göre olsun.
Sevgiler...

Çınar dedi ki...

Sünter'cim. Herkes çalsın oynasın. Ülke güllük gülistanlık sansın.Düşünmesin kimse yeter ki.

Sevgiler canım

Çınar dedi ki...

Asu'cum.Çok teşekkürler.

O baştaki saygı duruşu,sus payı:( Aynen de dediğin gibi ikiyüzlülük.

Haklısın, "sessiz" azınlık olarak bağırıyoruz.YETERR

Sevgiler canım

Çınar dedi ki...

Kubilay Bey; Ahh,hiç şaşırır mıyım? kapitalist düzenin insan modeli bu.Duyarsız, bencil,milli duygulardan yoksun, üretmeden tüketen insanlardan oluşan toplumlar yaratmak. Bunu bizim ülkemizde de başarıyla uyguladılar.

Bu duruma gelmekten, isyan ve öfke içindeyim.Ben, siz ve bir avuç kalmış duyarlı insanla birlikte.

Sevgiler

Çınar dedi ki...

Leylak dalı'm çok teşekkürler canım.Gerçekten de ucuz atlattık.

Sevgiler

ELİF dedi ki...

Off bir solukta ve heyecan içinde okudum yazdıklarınızı,çok geçmiş olsun.
Geçmiş olmayan insanlarımız için sabırdan başka birşey diyemiyorum ben,gözlerim dolu dolu...

aysegul dedi ki...

Sevgili Çınar ablacığım çok geçmiş olsun.Sağlıkla hoşgeldiniz.
Bir tarafta ormanlar yanıyor,seller şehit kanlarının kırmızısına bürünüyor,yarın 12 Eylül netekim!

Bir tarafta mutlu bir azınlık gülümseyerek,sırıtarak manzarayı seyrediyor..ağlayacak halimize...''Bu Bayram bize haram.'' Çünkü vatan satılıyor...Yağmalama
yapanlar kınanıyor.Belki yanlış,ama
aç adam herşeyi yapar.Onları bu duruma getirenler utansın.Gemiciği olanların,köşeyi haksız dönenlerin çocukları yağmalayacak değil ya!

Sevgilerrr

Çınar dedi ki...

Elif;teşekkürler canım.Geçmiş olmayan insanlarımız için ben de sabırlar diliyorum.

Sevgiler

Çınar dedi ki...

Ayşegül'cüm ,ne denebilir ki? Çok üzgünüm çok. Allah sabırlar versin şehit yakınlarımıza ve selde kaybettiğimiz insanlarımızın yakınlarına.

Sevgiler canım

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Çınar'cım,
Çok büyük geçmiş olsun, aslında iyi cesaret etmişsiniz çok zor bir durummuş.
Bize neler oluyora gelince,
yetiştirme ve çoğalma farkı,anlatabiliyormuyum?
2,ye 8..
Sevgiler...

aslan dedi ki...

Öncelikle geçmiş olsun Çınar hanım,büyük bir badire atlatmışsınız.Neyse ki vukuatsız dönüş yapmışsınız.Hoşgeldiniz.Şehitler konusunda söylenecek sözler bitti.Gençlerin bloglarına bakıyorum,tık yok.Yeni nesil oldukça hoş,birazda nahoş.
İstanbul da bir LALE ye üç gece kondu düşüyor. İstanbul da her yer kaçak. En çok ta SEL bölgelerinde yapılanıyorlar.Peki bu ruhsatları kim verdi?Şimdi,o verdi,bu verdi kavgası var.Adama sormazlar mı,durdurma icraatını niye uygulamadın diye.
Silivri KİPA alışveriş merkezi nereye yapıldı? Hani şu AKP rüşvetin belgesi olayı. Rezil oldukları olay. Nereye koymuşlar ? Dere yatağına. Ne yaptılar ? Dere Yatağını değiştirdiler. Binlerce örnek. İkitelli ye şöyle bir bakın. Tek bir ağaç var mı ?
Tek bir Yeşil alan. Toprağın suyu emebileceği tek bir alan var mı ? Toprağın kana m2 ye 15 kilo yağan yağmuru içebileceği alan yok.Her yer kupkuru. Her yer rezillik. Her yer pislik içinde , şeytani bir beyin, doymak bilmeyen vurguncu , sahtekarların yönettiği İSTANBUL ve TÜRKİYE. En büyük zulmünü ise bu dini soygunlarına ,
hırsızliklarına kullananlarca talan edildi.Şeytanın bile aklına bunlar gelir mi ? Bilemem. Ama bunların aklına geliyor.
Dostlukla...

Çınar dedi ki...

Aslan Bey; bütün bu yazdıklarınızın üstüne söylenecek başkaca söz bulamadım.Allah acısın bize...

Sevgilerle

Çınar dedi ki...

Nur'cum;çok zor bir yolculuk oldu gerçekten de ve o kadar korkmuşum ki.Bir anda dilim şişti:))

Anlıyorum tabi canım benim de,bu gidiş beni kahrediyor:(Öylee sessiz bakmak...

Sevgiler

Leylak Dalı dedi ki...

Çınarcım, buraya yazayım dedim. Daha bir ay burdayız ekstra bir durum söz konusu olmazsa. Bayramdan sonra Gülen'i de alarak bir buluşma daha yapalım ben gitmeden. Telefonlaşır ayarlarız.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

lucarelli-breitner.blogspot.com

12 Eylül bayramınızı kutlarım.

Gülşen

Çınar dedi ki...

Adsız; Allah bir daha yaşatmasın...

Çınar dedi ki...

Leylak Dalı'm;tamam canım bayramdan sonra görüşürüz.

Sevgiler

Zeugma dedi ki...

Ben direkt söyleyeyim..
Bilerek kutlayanlar da vardır kesin
:(

Çınar dedi ki...

Zeugma;kesin vardır:((

Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tüylerim diken diken oldu çınarcığım..
allahın verdiği can -ömür ve kader yolu çok farklı..
allah bağışlamış sizleri..
geçmişler olsun :(((
oğluna allah kavuştursun, hayırlı olsun inş..
sevgiler canım..

Çınar dedi ki...

birdutmasali,Gerçekten de allah bağışladı.

Teşekkürler canım.

Sevgiler

nalan dedi ki...

Ben zamanına göre kalbusüstü denebilecek bir lojmanda yaşadım, ta üniversiteyi kazanıp da istanbul'a gelene kadar. Lojman Bandırma'da bu arada:) Mahallenin diğer çocuklarına göre fazla şımarıktık hatta, "şımarık lojman p... " diye teyzelerin bizi kovaladıklarını hatırlıyorum gülümseyerek :)
Ama her şeye rağmen ailelerimiz bizi olması gerektiği gibi terbiye de etti. Bir evde hasta varsa dikkat edilir,gürültü edilmez hatta cenaze varsa,belli bir zaman sadece haberler izlenir onun dışında televizyon bile açılmazdı. Biz de sessiz sakin oyunlar oynamaya özen gösterirdik, utanırdık eğer ağzımızdan dolu dolu kahkaha yanlışlıkla kaçarsa.
Ama şimdi ne gam. Hırsızlık,talan,balabar gibi satmalar almış yürümüş, biz neyin ahlakını sorguluyoruz ki ?

Çınar dedi ki...

nalan ;Bloğuma hoşgeldin,mutlu ettin canım;
Doğru. Ne gam:(...Özal'la geldi bize bu zihniyet"benim memurum işini bilir" dedi ilk.Rüşvet köşe dönmece para kazan da onuru boşver zihniyeti.

Biri çıktı"Babalar gibi satarım" dedi... Biz neyin ahlakını sorguluyoruz..?

Sevgiler